Ensiapuviikonloppu Maijanlammella

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna 7 ryhmäläistä suuntasi Taivalkosken Maijanlammelle Oulun piirin järjestämän ensiavun kertaus- ja harjoitusviikonlopun viettoon.

Perjantai-illan ohjelmassa oli lähinnä tutustumista muihin viikonlopun viettäjiin sekä majoittumisen järjestäminen.  Vaikka yöpyjiä olikin lähes 60, löytyi kaikille kuitenkin jonkinlainen sänkypaikka.

Lauantaiaamuna paikalla saapui vielä lähialueen ryhmien väkeä ja aamupalan jälkeen päästiin asiaan. Aamun aluksi kerrattiin uudistuneita laatuohjeita ja kirjaamislomakkeita, jonka jälkeen vuorossa olivat luennot uudesta päivystysparin elvytysprotokollasta ja aseptiikasta ensiapupäivystyksissä. Tämän jälkeen päästiin toimimaan rastiradalle, jossa harjoiteltiin mm. parielvytystä, rankavammapotilaan käsittelyä sekä haavanhoitoa.

Kuva: Lempi Aitola

Lauantai-iltana ruokailun jälkeen tutustuimme vielä erilaisiin 112-sovelluksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja karttakoordinaatistojen eroihin luennon muodossa. Opittua päästiin myös soveltamaan käytännön harjoituksissa ulkona pimeässä, ensin yksinkertaisena rastinhakuharjoituksena ja lopuksi hieman laajemmassa harjoituksessa, jossa ”viranomainen” pyysi apuamme loukkaantuneen polkujuoksijan etsimiseen ja evakuoimiseen koordinaattien perusteella. Illan lopuksi pääsimme vielä puimaan päivän oppeja saunan lämmössä.

Kuva: Lempi Aitola

Sunnuntain aluksi kertailtiin yhdessä johtamisen ja stategian perusteita ennen viikonlopun huipentavaa evakuointiharjoitusta. Harjoituksessa alueella oli sattunut räjähdysonnettomuus ja viranomainen oli pyytänyt Punaista Ristiä järjestämään paikalle tilannekeskuksen sekä uhreille kokoamispisteen ja kokoamiskeskuksen. Saimme puolisen tuntia aikaa valmistautua toimintaan omilla pisteillämme, jonka jälkeen räjähdysalueelta evakuoituja alkoi saapua kokoamispisteelle, josta heidät edelleen toimitettiin kokoamiskeskukseen tarkempaa hoitoa ja luokittelua varten. Tilannekeskuksessa koitettiin sitten pysyä tilanteen tasalla ja toimia linkkkinä viranomaisten ja omien toimipisteiden välillä. Jälleen kerran tuli huomattua kuinka haastavaa selkeä kommunikointi onkaan.

Kuva: Lempi Aitola

Lounaan jälkeen vuorossa oli paikkojen siivous porukalla sekä loppuyhteenveto. Peukkuindeksissä ei alaspeukutuksia näkynyt, joten viikonloppu oli onnistunut. Toivottavasti tällaisia viikonloppuja järjestetään jatkossa säännöllisesti! Harjoitusviikonlopussa olivat opetusnäyttöjä antamassa myös piirin ensiapuryhmien kouluttajakoukoulutukseen osallistuneet. Kaikkien näytöt hyväksytiin, joten onnittelut uusille kouluttajille ja ihan erityisesti oman ryhmämme Marille ja Sakelle (joka tosin näyttönsä antoi jo aiemmin päivystyspalvelukursilla Pudasjärvellä)!

Kuva: Lempi Aitola