Vapepa

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) toimii viranomaisen apuna erilaisissa etsintä- ja onnettomuustilanteissa; pääsääntöisesti tehtävät ovat kuitenkin kadonneen ihmisen etsintöjä.

Ensiapuryhmän hälytysryhmä

Osa ensiapuryhmäläisistä kuuluu ensiapuryhmän hälytysryhmään, joka on yksi
vapaaehtoisen pelastuspalvelun häytysryhmistä. Ensiapuryhmän päähälyttäjä vastaanottaa hälytyksen Oulun piirin valmiuspäivystäjältä ja hälyttää ensiapuryhmän hälytyskaaviossa olevat ihmiset mukaan auttamaan.

Mukaan valmiustoimintaan

Hälytysryhmään voi liittyä kuka tahansa. Suosittelemme kuitenkin Vapepan etsintäkurssin suorittamista. Hälytysyhmään pääsee mukaan ilmoittautumalla ensiapuryhmän johtajalle ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ). Ilmoituksen yhteydessä tulee mainita  nimi, puhelinnumero, onko auto käytettävissä sekä mitä Punaisen Ristin/Vapepan kursseja on suorittanut. Hälytysryhmään liittyminen ei kuitenkaan velvoita osallistumaan hälytyksiin.

Mukana hälytysketjussa

Hälytyksen saadessaan tulee varautua tehtävään sopivalla vaatetuksella ja varavaatteilla. Etsinnöissä hyvät jalkineet ovat ensiarvoisen tärkeät; koskaan ei voi tietää minkälaiseen maastoon joutuu. Omaan reppuun kannattaa pakata hiukan evästä niin, että pärjää 4-8 tuntia. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa muistiinpanovälineet, valaisin, puukko ja kompanssi.